Как да се получи истинският,чувствен и красив танц?
Танцът и музиката за мен са магия!Танцът е изпълнен със страст,емоции и чувственост.Представлява един вид флирт между мъжа и жената.Водеща роля има мъжът.Той трябва да знае какво иска.Трябва да накара жената да го хареса,да я покори и да я накара да му се отдаде.Жената от своя страна трябва да прелъсти мъжа и да му покаже колко е харесван и колко е добър.Когато той успее да я покори,а тя да му се отдаде,тогава се постига удоволствието,насладата.
В танца трябва да бъдеш артист.Чрез него ти говориш,движенията са твоите чувства.За тази работа трябва освободеност.Да няма задръжки и скрупули.Иначе не може да се получи танцът,такъв какъвто го правят кубаносите.Спонтанно.
Има много общо между салсата и секса.Привличане,страст,емоция,чувственост,покоряване,отдаване,чувство на удовлетвореност или неудовлетвореност.
Ха-ха...обяснявах на един познат какво представлява салсата,как всеки танцува с всеки и затова по принцип не е задължително да имаш партньор.А той ми зададе въпроса,шегувайки се естествено:"А бе,вие да не сте някаква секта за групов секс?",с което много ме развесели.
Ако мислиш по време на танца само за стъпките,фигурите,броейки си 123..567 с поглед вперен в тавана или някъде другаде,за каква магия говорим.Трябва да го усетиш.Да чуеш музиката и да се наслаждаваш на двете едновременно.И на човека срещу теб,разбира се.Трябва да има зрителен контакт.Доста често това е смущаващо.
Мъжете трябва да преодолеят комплексите си и да бъдат мъже в края на краищата,уверени в себе си,но не самонадеяни(да показват колко са велики).А ние,жените, сме насреща ви.Трябва да се научим да ви се подчиняваме(става въпрос за в танца...ха-ха).И да се усмихваме повече.И мъжете и жените трябва да харесваме и обичаме самите себе си,такива каквито сме и да си вярваме.
Всичко това естествено става с времето.А всеки има нужда от различно такова.Но ако наистина го искаш,бъдеш по-упорит,постоянен и подходиш с любов....няма начин да не стане.
Това е моето разбиране за танца.И само като си помисля още колко имам да уча....Важното е да се стремиш към съвършенството,а пък в крайна сметка каквото се получи.
С любов се получаваРедактирана от melody на 15.12.2006 в 13:17
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...
Понякога салсата като умения в танца и като хора, които срещам покрай нея, с които танцувам и т.н., ме натъжава или ме ядосва. Отдавна се опитвам да разбера кое е това, което ме кара все пак да продължавам да ходя на партита, да продължавам да се уча, да се опитвам да стана по-добра. Разбира се, за себе си съм достигнала до някои отговори, но се зарадвах да открия в думите ти нещо от тях. Всъщност миражът, наречен "истински танц", е може би най-силното нещо, което ме движи напред; не мога и не искам да спра да търся това вълшебство.
Сетих се сега във връзка с тази тема за една много красива статия, която бях чела - също за усещането на танца. Писана е за танго, но в нея има много истина и за танцуването на салса - поне за мен. (На английски е обаче )
Ето линк за нея: http://members.ao...eDance.htm
Такъв танц определено не може да се получи с всеки - без значение колко добри са партньорите. Но поне е една красива мечта. Остава надеждата, че мечтите понякога се сбъдват Редактирана от Joli на 30.06.2006 в 17:51
Ако някой преведе тази статия,ще му бъда благодарна!
Между другото когато гледах филма"Мулен Руж" много силно впечатление ми направи едно танго....Едно много красиво танго....
От малкото,което разбрах от статията,виждам че е страхотна и въздействаща.Много благодаря,Joli!
Моля ви се,някой да я преведе!!!
Редактирана от melody на 30.06.2006 в 21:08
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...
melody,страхотно е това,което си написала! Браво! Печелиш 1-во място за есе на тема "Как да се получи истинският,чувствен и красив танц"!
Редактирана от blue_lipstick на 30.06.2006 в 18:10
don't click this link...
- Би ли ми казал кой път да хвана оттук? - попита Алиса.
- Зависи накъде отиваш - отвърна Котаракът.
- Все едно накъде...- каза малкото момиче.
- Тогава е все едно кой път ще вземеш - рече Котаракът.
melody, страхотно си го казала!!! не знам дали е точно във връзка с темата, но сега ще ви питам за мнение по едно въпросче... значи, не съм кой знае колко напреднала (ходя на салса от октомври мин. година) и естествено, има много фигури и т.н., които още не знам. в школата всико ок, там се учим, но въпросът ми е- трябва ли като отида на салса парти и танцувам с някой по-напреднал, тай да започне да ме учи? мисля, че общо взето мога да се водя, но се случва понякога, мъжът се опитва да направи някаква фигура, която аз не знам или явно не зацепвам (или пък той не води добре) и не се получава... в този случай някои мъже (и то забелязала съм такива, които не са много по-напреднали от мен), се спират и започват да ми обясняват фигурата...насред дансинга, посред песента!!! не би ли трябвало мъжете да се съобразяват с това, което жената знае или пък да водят така, че тя да направи това, което не знае? не трябва ли на партита по-скоро да прилагаме това, което знаем в танца? знам, че човек най-много се учи от партитата, но смятам, че някои мъже го приемат твърде буквално
просто споделих...
Ами да,права си,ostavka!Аз и това точно засегнах по-нагоре.Мъжът трябва да се съобразява с жената.Разбира се той не може да знае какво знаеш ти и какво не,но трябва да се опита да го разбере.От друга страна както казах,мъжете много обичат да показват колко са добри и колко много знаят:"Гледайте ме,а,как ще й скрия топката,колко много фигури знам,а пък как ще я връткам,докато не припадне...".Излишно перчене.И не дай си боже точно в този момент ти да му прекъснеш ентусиазма.Пред другите.Е,не са всички такива.Има и мъже.А ние трябва да се опитваме да ги накараме да израстнат по-бързо,за да станат истински мъже.Което понякога изисква много нерви,време и търпение.И да се научиш да го приемаш с усмивка.А можеш и докато те поучава просто да го зарежеш там,сам.
Редактирана от melody на 02.07.2006 в 09:35
Истинсския танц ли? Че то е адски простичко, като всички истински неща! Просто изисква подходящата дама(в моя случай)
А признавам си, че ако танцувам само за танцуването, започвам да залитам в разни сложни технически изпълнения и чат пат си позволявам да поучавам дамите(никога не им разяснявам фигурите), особено ако хватовете им не са като света и има реален шанс да ги изтърва без да искам
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.
Искам да споделя с вас за един прекрасен танц,за който все още си спомням.Това се случи на едно парти.Подпирайки се на масата,усетих нечий поглед.Инстинктивно го потърсих.Там,пред мен седеше един мъж в бяло,сам,който ме гледаше.Смутих се.Отклоних погледа си.След малко се изненадах,когато го видях пред мен.Беше един много галантен господин,който ме покани.Попита:"Може ли?"и аз му подадох ръка.Усмихнато ме попита какво предпочитам,LA или Cuban.Добрите винаги питат.Аз танцувам и двете,но се чувствам по-уверена,когато танцувам Cuban.Започнахме да танцуваме и честно казано изобщо не си спомням какво.Просто танцувахме..Той беше до мен и се усмихваше.Чувствах се сигурна в неговите ръце.Когато свърши танца и спря музиката,целуна ме леко по бузата и ми благодари.Добрите партньори винаги накрая ти благодарят.Остави в мен едно много приятно чувство.И аз му благодарих.Бях леко замаяна.След което изведнъж осъзнах,че съм сред разни хора,които се появиха от някъде,на някакво място.И се почувствах леко смутена.За мен това беше един истински,красив танц,от който получих удовлетворение и мисля,че няма да забравя скоро.След известно време разпознах този господин на едни снимки в нета.Сега вече знам кой е.
Същото може да усетите и с по-начинаещ партньор.На мен ми се случи съвсем скоро.
Редактирана от melody на 02.07.2006 в 10:06
Сетих се сега във връзка с тази тема за една много красива статия, която бях чела - също за усещането на танца. Писана е за танго, но в нея има много истина и за танцуването на салса - поне за мен. (На английски е обаче )
Ето линк за нея: http://members.ao...eDance.htm
melody писа:
Ако някой преведе тази статия,ще му бъда благодарна!
Между другото когато гледах филма"Мулен Руж" много силно впечатление ми направи едно танго....Едно много красиво танго....
От малкото,което разбрах от статията,виждам че е страхотна и въздействаща.Много благодаря,Joli!
Моля ви се,някой да я преведе!!!
айде melody ... малко превод. Дано Ви хареса, нищо че не е перфектно... малко, но от сърце! На места е твърде буквално...и май си губи смисъла, но туй то! Хи-Хи-Хи
ТАНЦЪТ
by Harriet Littleton
ПОКАНАТА
Аз съм жена. Аз съм благоуханна и пухкава. Движенията ми са криволичещи и неясни. Обичам да докосвам и да ме докосват. Поканата за танц е покана за отпразнуване на това женско качество да се наслаждава на начина по който се възхвалява неговата мъжественост. Съгласни сме да участваме в това изучаване заедно.
ПРЕГРЪДКАТА
Забавлявам се на усещането от равнината на неговите рамена под ръката ми — тъканта на ризата му, затоплена от тялото му. Нежното, но плътното сграбчване на ръката ми в неговата е прелестно. Когато неговата ръка прави кръгове по гърба ми и ме издърпва в пространството се чуствам желана и обгрижена. Обожавам споделената топлина и смесената миризма. С прегръдката ние запопочваме да градим затворена сфера чрез която двамата ще останем сами с музиката.
НАЧАЛОТО
С първата стъпка положих челото си срещу лицето му. С това докосване, аз приех той да контролира тялото ми – да дава насока на движенията ми. Доверих му се. Намерих покой в себе си и започнах да го слушам. Искам да намеря неговия резонанс и да се слея с него. Като започнахме да се движим по пода аз се озовах в затворения свят на прегръдката. Намерих своя център и равновесието на този уникален танц с този партнъор.
ТАНЦЪТ
Нашата единица, като участие се превърна в център на Вселената. Музиката е нашата гравитация, застопорила ни в нашия свят. Започваме нова биосфера, където нищо не съществува без музиката, танца, и всичко е направено от нашите две половини. Опитвам се да отпия от музиката в моята душа, и се случи ... тялото ми се превърна в сбор от музикални тонове. Душата ми е освободена –оковите са премахнати— кипи и се лее изобилие от удоволствие, сега осъзнавам участието ми в нашето съдружие, цялостност на моя танц. Намрих моя център, моя баланс, и танцъора в мен. Вкусих удоволствието от собствените си движения—движения, въплащаващи танцувалното ми въображение. Празнувах, когато неговият танцьор дойде, за да срещне моя и двамата започнага прекрасен разговор, който изобразява характера на този танц. Моите точки на контакт с моя партнъор не са балансиращ предмет или механика. Докосването е споделена топлина, преобразяваща се в раздаване и вземане, редуваща се в крехкост и подкрепа, красотата на две тела, движещи се в концерт. Възхищавам се на подаръка да съм способна да давам толкова в това въображение, колкото и получавам от него.
КРАЯТ
Неминуемо и често със съжаление идва краят. Приплъзваме се към последната ни стъпка, задържайки прегръдката за последно, дълъг момент ... и вкусвам отново прекрасния аромат, който сме създали. Тогава с въздишка се завръщаме към огромния свят.
by Fil
това е..малко объркано, но) ... enjoy
Редактирана от sssss на 03.07.2006 в 11:42
Мелъди, браво!Много стойностно мнение.
Ти си поетеса!
Аз също съм изкушен да пиша по въпросите на танца, и в сайта на памбос драснах преди време нещо, но главно в исторически план...
Който е бил миналата сряда на басейна Виктория на срещата с Алберт Торрес какво мисли?Хареса ли му лекцията на Алберт?
Аз смятам, че всичко беше О.К.!!!
Възраждам тази тема,защото докато разглеждах различните БГсалса сайтове попаднах на тази статия,която мисля,че заслужава внимание!
Как човек изразява себе си чрез танца
Сътворението е свързано с Танца , движението на Душата ,тъй като той е съчетание на звук, светлина, цвят и ритъм, което отваря душите ни и позволява да се потопим в други светове, където сме творци. Танцът е начин за освобождаване, лекуване и свързване с другите хора и с божественият ни първоизточник. Танца води своето начало преди десетки хиляди години и може да бъде открит в хиляди култури по целият свят. Изградени сме от енергия. Нашите чувства и емоции са енергия и като такива за тях е присъщо да се движат. Танцът е най-добрият начин да се даде израз и движение на тази емоционална енергия, връщайки тялото към неговото естествено състояние. Танцувайте, за да лекувате себе си и цялото общество, за да засилите своето присъствие, излъчване, осъзнатост, жизненост и емоционалност.
Танцът е една от най-старите форми на себеизразяване. Той е език на Душата, който е възникнал със сътворението на света. Изкуството на танца изпълва душата, както и цялата вселена, изразявайки себе си чрез музика. Чрез танца човек пресъздава това за което копнее. Движенията на ръцете в много танци са подобни на тези от древните цивилизации. Това обикновено са бавни, грациозни и чувствени движения, използвани за задвижване на енергията или за общуване.
С няколко думи пуснете си музика и танцувайте!
Добавяйте и вие разни статии,теми,мисли,усещания,свързани с танца!
Разни линкове по темата "ТАНЦЪТ": цък,цък,цък,цъкРедактирана от melody на 02.12.2006 в 22:18
Нещо заспахте?:slip:Много хубава стара тема. Аз съм на работа, обаче една мисъл ме разсея. Току що прочетох една рецензия за театралната постановка в Народния театър - "Призраци" по Ибсен с някакъв известен хореограф на аржентинско танго. Та авторката казва за тангото: ...Какво по-естествено от това тангото, този танц на самотните хора, които се срещат за малко, за да изтанцуват самотата си, да се вмести в тези пространства между външно приличие и сдържани чувства и емоции?!" Аз нямам представа от танго, честно казано, и не знам доколко е вярно и дали не е някаква самоцелна красива фраза. Но ми хрумна да се опитаме да опишем салсата в една такава фраза. Например ... този танц на естествените и страстни хора, които се срещат за малко, за да изтанцуват своята радост от живота и любовта...Може и нещо негативно да напишете, кой както го чувства.
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.