Здравейте форумци,
бих искала да представя на вниманието Ви един пълнометражен филм,на тема,която наистина считам за важна.Някои от вас може да са го гледали вече,други не...а сигурно има и такива,които не са успяли да го догледат,поради преобладаващо реалистичните кадри...След като събрах всичките си сили-успях да стигна до края и си помислих...че никои специални холивудски филмови ефекти създадени за психотрилърите и филмите на ужасите, не могат да въздействат така,както действителните неща,които се случват непрестанно около нас...Почти винаги обаче не ни е "удобно" да ги забелязваме...и дори да знаем за тях...
Продукцията е сериозна и засяга една тривиална част от нашия живот,тривиална за...човешкия род...Но не само хората,обитаващи Земята се наричат Земляни...
Филмът е озвучен с гласа на актьора Хоакин Финикс.
don't click this link...
- Би ли ми казал кой път да хвана оттук? - попита Алиса.
- Зависи накъде отиваш - отвърна Котаракът.
- Все едно накъде...- каза малкото момиче.
- Тогава е все едно кой път ще вземеш - рече Котаракът.
Загледах филма...Покъртителен е...Ще го догледам по-късно,защото е доста дълъг...Но идеята я схванах...Аз отдавна съм стигнала до извода,че човекът е най-жестокото същество на тази планета...И трябва да се осъзнае най-накрая...
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...
Аз също го гледах и смятам, че филма е много тежък и трябва всеки един да си извади поука и да си даде сметка. Човекът определено е най- жестокото същество.
Иска ми се обаче, да отбележа, че филма умишлено е воден да е толкова "гаден", използвайки философски и фондаментални идеи и мисли, а истината е, че света не е устроен да е толкова идеален, колкото защитаваната идея в него.
По същият начин може да се направи филм за жестокостта на животните към човека, себеподобните и по- слабите, за дървото, което се приспособява да расте по- нависоко, отнемайки светлината на друг вид.
В хилядолетията и еволюцията на Земята са изчезнали хиляди видове и това е станало, защото света е такъв. Природата, хората, животните- жестокост проявяват всички. Трябва да признаем, че човека прекалява, но нека да не бъдем крайни, какъвто е филма.
Това е част от живота на Земята и точно заради тези несъвършенства, някои мислители смятат, че Земята е Ада, на който наказаните се раждат...
Не ми харесва как е направен филма, защото не е обективен и е започната тема, която е крайно представена и не е довършена- показана /силно/ само едната страна.
Всъщност, парадокса е, че в този филм си играят точно с онова нещо у човека, в което е обвинен, че му липсва и създателите на филма на него разчитат, "състраданието".
rumbarumbero писа:
Аз също го гледах и смятам, че филма е много тежък и трябва всеки един да си извади поука и да си даде сметка. Човекът определено е най- жестокото същество.
Иска ми се обаче, да отбележа, че филма умишлено е воден да е толкова "гаден", използвайки философски и фондаментални идеи и мисли, а истината е, че света не е устроен да е толкова идеален, колкото защитаваната идея в него.
По същият начин може да се направи филм за жестокостта на животните към човека, себеподобните и по- слабите, за дървото, което се приспособява да расте по- нависоко, отнемайки светлината на друг вид.
В хилядолетията и еволюцията на Земята са изчезнали хиляди видове и това е станало, защото света е такъв. Природата, хората, животните- жестокост проявяват всички. Трябва да признаем, че човека прекалява, но нека да не бъдем крайни, какъвто е филма.
Това е част от живота на Земята и точно заради тези несъвършенства, някои мислители смятат, че Земята е Ада, на който наказаните се раждат...
Не ми харесва как е направен филма, защото не е обективен и е започната тема, която е крайно представена и не е довършена- показана /силно/ само едната страна.
Ами...не съм съгласна...така е,някои животни и растения са оцелели и еволюирали през милионите години,благодарение на естественния подбор и борбата за територия...Само че не се сещам да знам за растение или животно,което напълно съзнателно да завзема територия по-голяма от необходимото му за оцеляване или да убива за удоволствие или повече от необходимото му храна и то умишлено.
А и животните са жестоки към други същества само ако са гладни или при самозащита.
don't click this link...
Ами аз се съгласих, че човека е жесток и като цяло съм съгласен, но не ми харесва как е направен филма.
Освен това има животни, които убиват за удоволствие, просто се поинтересувай.
Също така може да се спомене, че няма бозайник, който да живее по- на гъсто от човека /имайки в предвит градските условия и блоковете с малките си кутийки/ и на определен брой квадратни километра да живеят, понякога, милиони. На фона на това, може ли някой да каже, че човека завзема ненужни територии, след като се очертава световна криза именно заради недостига и? Гладуващите хора по Земята също са милиони и не ми е известно кланиците да работят за да изхвърлят месото. То просто, понякога не се разпределя по най- добрият начин.
Генни инженери създават видове семена, които са по- плодородни, за да може да се посрещнат нуждите на бъдещето. Създават се нови технологии за ферми в океаните, които произвеждат храна от водорасли /от вид който за единица време, прави наи- бурзо количествена маса/ и това е пак заради недостиг на храна /особено в бъдеще/.
Искам да кажа, че проблемът, всъщност е съвсем друг. Човекът е жертва на собственото си развитие и превъзходство, но в крайна сметка не можем да направим самоволна "чистка" и да намалим човечеството наполовина, за да живеем с "чиста" съвест към животните.
Вапросът е сложен и многопластов, а филма не ми харесва, защото е направен разглеждайки нещата много елементарно. Направен е със сигурност от вегетарианец, който иска да насажда вина.
На фона на казаното от мен, искам пак да отбележа, че човека прекалява и трябва всеки да си даде сметка, но също така да не бъдем крайни.
Редактирана от rumbarumbero на 30.05.2007 в 18:57
blue_lipstick писа:
[Само че не се сещам да знам за растение или животно,което напълно съзнателно да завзема територия по-голяма от необходимото му за оцеляване или да убива за удоволствие или повече от необходимото му храна и то умишлено.
А и животните са жестоки към други същества само ако са гладни или при самозащита.
don't click this link...
rumbarumbero писа:
Също така може да се спомене, че няма бозайник, който да живее по- на гъсто от човека /имайки в предвит градските условия и блоковете с малките си кутийки/ и на определен брой квадратни километра да живеят, понякога, милиони. На фона на това, може ли някой да каже, че човека завзема ненужни територии, след като се очертава световна криза именно заради недостига и? Гладуващите хора по Земята също са милиони и не ми е известно кланиците да работят за да изхвърлят месото. То просто, понякога не се разпределя по най- добрият начин.
Ама не става въпрос за това...идеята е съвсем друга-за садистичното отношение към заобикалящия ни свят,като в случая нещата са насочени към животните.По същата логика има филми и за природата.
rumbarumbero писа: Генни инженери създават видове семена, които са по- плодородни, за да може да се посрещнат нуждите на бъдещето. Създават се нови технологии за ферми в океаните, които произвеждат храна от водорасли /от вид който за единица време, прави наи- бурзо количествена маса/ и това е пак заради недостиг на храна /особено в бъдеще/..
По този въпрос също няма едностранно мнение,защото пък според други учени това пак няма да доведе до много добро,защото далеч надхвърля естественото развитие на нещата.Не си ли помислял,че такава една ферма в океана при всички положения ще повлия на всички растения и животни в там? И дали това ще бъде добре за морските обитатели?Нещата са навързани.Пак само хората ще "намажат".
rumbarumbero писа:Искам да кажа, че проблемът, всъщност е съвсем друг. Човекът е жертва на собственото си развитие и превъзходство, но в крайна сметка не можем да направим самоволна "чистка" и да намалим човечеството наполовина, за да живеем с "чиста" съвест към животните.
Ми то и никой не говори за "чистка" Тя става от самосебе си.Понякога в по-големи количества,понякога в по-малки.Защо не помислиш така: гладът на много места по земятя съществува като компенсация за всички други места по света,където пък има пренасищане?
rumbarumbero писа:Вапросът е сложен и многопластов, а филма не ми харесва, защото е направен разглеждайки нещата много елементарно. Направен е със сигурност от вегетарианец, който иска да насажда вина..
Елеметарното предстявяне на един проблем е най-правилният начин.Как искаш да направят един такъв филм? С научни фрази ли? Та обикновените хора,които не са учени в тая област нищо да не "стоплят".А и филма се състои изцяло от реални кадри...как по-ясно може да се разкаже да такъв проблем.И пак ще повторя:филмът засяга много широк диапазон от проблеми,свързани с животните,не става дума само за храна и дрехи,а също така и за условията при които хората ги задължават да живеят,транспортирането им,развъждането им ,ловът им,изпозването им в безмилостни зрелища,медицински и военни опити,невиждано садистичното им умъртвяване, и мн.мн други неща,за които само хората носят отговорност-все минаващи далеч границата на естественото.
rumbarumbero писа:На фона на казаното от мен, искам пак да отбележа, че човека прекалява и трябва всеки да си даде сметка, но също така да не бъдем крайни.
Тук съм напълно съгласна с теб. Редактирана от blue_lipstick на 30.05.2007 в 23:54
don't click this link...
ужасно е :bad:
ей сега го изгледах цялото.....не мислех че ше мога обаче ;(;(;(;(
просто нямам думи.....
толкова е тъжно всичко,не см си и помисляла че животните страдат толкова много и :bad: абе въобще
"След мен не знам какво ще бъде,
но сигурно ще бъде по-добре,
и само за едно ще съжалявам,
че няма да ме има някой ден ....."
blue_lipstick, или аз съм научил китайски и пиша на него без да се усещам или виждаш, каквото ти изнася.
Tова което исках да кажа, посочвайки начина на живот на хората /градските условия и недостига на територия, пренаселената ни планета/ е толкова свързано с конкретният въпрос, а и с много други проблеми, че ако не виждаш връзката, няма смисъл да коментираме.
Естествено, че дейностите, свързани с оцеляването на човечеството, увреждат животинският свят, природата, нашето здраве и цялата планета. Както казах, жертва сме на собственото си развитие...
А сега малко по- конкретно:
Когато писах, че филма е направен елементарно, не съм искал да кажа, че му липсват научни изказвания и академичен език, нито че кадрите не са истински. Проблемът е погледнат елементарно и целенасочено, силно манипулативно и това ме подразни във филма. Смятам, че и твоята гледна точка е като на филма.
Много често се показват кадри, които не отразяват реално общата действителност и са търсени редки случаи. Например, ако човек никога не е ходил във свинеферма, ше помисли, че всичко е ужасно мръсно, всички прасета живеят и плуват в собствената си урина и имат туморни образования. Бил съм, видял съм и мога да те уверя, че не е така. Дори в нашите си ферми не е така, а в по- развитите страни пък съвсем.
По отношение на така наречената "чистка", си мисля, че се изказваш доста смело и това е така, предполагам, защото не си гледала подходящият филм...
Предлагам ти, щом поставяш животните пред хората и щом подкрепяш "чистката", да я подкрепиш истински! За да не убиват животни за да се изхранваш, както и зърнени култури и всякакви растящи от земята за изхранване /защото разстящите изискват площи, които се отнемат от животинският свят и им влияят лошо/, да спреш да ядеш....
Уверявам те, ако всички направим това, животните ще си решат проблема...поне дивите, а другите- пак ще си умрат.
Попринцип съм се насочила към правото и това ще кандидатствам след време, така че има ли някой завършил право, че да ми обясни малко какво точно може да прави един човек от тази специалност?! И каква точно е ролята на прокурорите? Абе с няколко думи какви са видовете адвокати и като цяло правни работници. И един последен въпрос, готино ли е да си адвокат, че да се отказвам на време ако не е чак толкова хубаво! Макар че май почти няма нещо, което да ме откаже!!!
rumbarumbero писа:
А сега малко по- конкретно:
Много често се показват кадри, които не отразяват реално общата действителност и са търсени редки случаи. Например, ако човек никога не е ходил във свинеферма, ше помисли, че всичко е ужасно мръсно, всички прасета живеят и плуват в собствената си урина и имат туморни образования. Бил съм, видял съм и мога да те уверя, че не е така. Дори в нашите си ферми не е така, а в по- развитите страни пък съвсем.
Напротив!!! Много добре съм те прочела!!!
Ето един цитат...не съм вегетарианка,но силно се замислих:
" Сигурно, ако касапниците имаха стъклени стени, нямаше ли всички да сме вегетарианци? Но касапниците нямат стъклени стени. Архитектурата на касапницата е тъмна,проектирана в интерес на отрицанието, за да подсигури, че няма да видим нищо,дори да искахме. А кой иска да гледа?"
И също така: "Кадрите,които ще видите не са изолиран случай а често явление!"
Да,сигурно има и места където не е както във филма,но едва ли са чаааааааааак толкова много.
И последно искам да кажа: пуснах линк към филма НЕ за да споря,щото няма смисъл!!! Предполага се,че хората са достатъчно интелигенти тук! Исках единстведно да покажа нещо много интересно,макар и гадно.
В допълнение мога да отбележа,че филма от известно време насам е качен на торент сървърите (всички ги знаем кои са,да не става реклама тука).И ако се зачететештам във форума на филма,не съм сигурна,че ще продължиш така смело да говориш.
don't click this link...
"Архитектурата на касапницата е тъмна,проектирана в интерес на отрицанието, за да подсигури, че няма да видим нищо,дори да искахме."
Ами те и тоалетните се проектират по същият начин, защото това, дето се случва вътре не е лицеприятно, но в повечето случаи се приема за нормално...
И всъщност, коя зграда е със стъклени стени? Или просто трябва да си философстваме? А този цитат е още едно доказателство, че филма е направен манипулативно, защото това изказване го намирам за абсурдно, но явно на някои им действа...!!!
Смятам, че наистина си показала нещо интересно и е гадно, но според мен, трябва да приемем, че не сме съвършени и правим гадни неща, защото природата те е създала да ядеш и те е направила по- умен от животните, а някои е направила по- силни от други. И по- слините същото се възползват! Ето един линк да разбереш за какво говоря http://www.youtub...ed&search=
Кажи ми какво мислиш за този лъв и по- хуманен начин ли убива?
Този пример е много елементарен, но понякога елементарният пример е по- добър за обясняване на привидно сложни въпроси.
Пак казвам, че съм склонен да се съглася с някои гледни точки от филма, но цялото му полсание е изкривено и манипулативно. И си мисля, че е по- добре да не се правим на по- хрисими, от колкото можем да си позволим.