BG Salsa / БГ Салса
Управление
• • • Реклама • • •

Рекламирай в BGSalsa.info
Преглед на тема
 Принтиране на темата
Колумбийска салса или направо boogaloo?Sonora Carruseles , Oscar de Leon...Какво мислите?
El Doctor
От дълго време ме вълнува въпроса за колумбийската салса и като музика и като танц. Много, много харесвам Sonora Carruseles и венесуелеца Oscar de Leon /само припомням че преди няколко месеца, когато тук беше Luis Zagarra за да преподава NY on 2, неговата танцьорка Mirley беше от демонстрационната група на Oscar de Leon /.
На тази музика се танцува салса, но ритъмът е малко по-особен, някои познавачи казват казват че това си бъголу... и не го признават съвсем за салса. Според мен истината винаги е по средата, а за бъголу мога да разправям много неща; само ще спомена че този танц и музика се развиват основно между 1963 и 1966 и запълват празнината между залеза на мамбото с закриването на култовата Palladium Ballroom през 1966 до настъпването на салсата като понятие което познаваме днес. Известни музиканти творили в тази област са Ray Barretto, Mongo Santamaria, Perez Prado , Tito Puente и разбира се Joe Cuba. Boogaloo е популярно в Пуерто Рико с песните на групата El Gran Combo. Извънредно много популярно е още в Кали /Колумбия/ и Венесуела също. Бъгало-то е смесица между Cuban son montuno, guajira, пуеротриканска и кубинска гуарача, mambo, също R and B и соул.
За мен култовото парче на Сонора Карусел е Микаела и може да видите клипове в You to be. Благодаря на всички диджеи, които не пропускат Мicaela на партитата. Благодаря на Мая /Оставка/, която се справя чудесно с бъгалу и с нашите интерпретацци върху темата. Wink
Какво мислите за тази музика харесва ли ви?

thunderchief
Сонора Каруселес ли? На по-голяма боза в живота си не съм попадал честно казано. Класиците(Ray Barretto, Mongo Santamaria, Perez Prado , Tito Puente) си ме кефят, особено първия и последния. А какво му е по-особеното на El Gran Combo(много яка група - в момента слушам Arroz con Habichuela и очаквам до десетина дни да ми донесат още един техен албум), честно казано не виждам - повечето песни са си перфектни за танцуване на 2
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.

Mandor
В последните години като че ли колумбийският стил е новата мода - на последните шампионати насам натам колумбийски двойки взимат доста предни места (и не става въпрос само за световните шампиони). Коментарите варират от твърдения, че Кали е едно от последните места, където се танцува истинска салса/мамбо/бугало до изявления, че стилът бил грозен (!) поради множеството "кикове" (демек подритвания Smile ). Не мисля, че коментарите, обаче добавят или отнемат от дистойнствата на стила. Очевиден факт е, че в Колумбия този вид танци са не просто изключително популярни, но и развити в професионални школи. Едно бързо търсене в Youtube дава достатъчно поглед. Освен това не са особено популярни (т.е. никак) в България - и слава богу (ново 20 Smile ).
Няма да поствам линк към изпълнението на двойките от световното (тази и миналата година) - предполагам много хора са ги гледали, но скоро намерих едно клипче от някакво Световно по фуутуърк. Няма никакво значение какъв авторитет има това състезание, просто пича си заслужава да се види. И, разбира се, е колумбиец.

http://youtube.co...ghCkM_I2PU
AKA Seut.

La Tiburona
Да,а интересна тема, Докторе и Мандор, пражи сте!!!
А сеаг погледнете как се празнува Трети март и аз бях там и ми хареса ама много...Има за каквоWinkWink...
www.youtube.com/A... y40
www.youtube.com/w... ?v=hoWvsr1Xb9Q
Wink

ostavka
докторееееSmile ти само знаеш да ми правиш комплименти!!! ти си го танцуваш хубаво бъгалу-то, аз само подскачам около тебе... не ми приписвай такива заслугиSmile
иначе как исках и аз да дойда на 3-ти март... ама съм болна от ангина (мнооооогооооо е гадноооооо и зверски ме боли гърлото) и пазя леглото...Sad тази седмица изобщо ще пропусна танцитеSad
аиде! бъдете здравииии!!!!!!!!!Smile
bgsalsa.info/images/avatars/ostavka.jpg

El Doctor
Мая, не те хваля , истина си е. Оздравяваи!Cool
Липсваш ни!
Инак темата е противоречива , но интересна.
Нека бьдем по-толерантни, да не отричаме нещо което не познаваме добре, но се харесва на много хора по света.Вайното е купон да има и всеки да се чувства добре с които стил си иска, нали?Wink

tanyatasheva
Когато гледах за пръв път колумбийска салса, честно казано не ми хареса много, макар и доста атрактивна.:-dan: Стори ми се, че това е някаква гавра с ритъма на салсата:no:Grin Но пък защо да не се опита нещо по-различно:lol: Отдавна не бях ходила в Салса+ и снощи видях една двойка, не бяха българи, които използваха подобни елементи. Танцуваха си кюбан, но с много повече въртене от обичайното и понякога подръжки, и за кратки моменти, когато имаше перкусии, се включваха на режим "колумбийска салса"Grin Беше доста забавно и интересно да ги гледа човек. Беше нещо като рокендрол в ритъма на салсата, но ако се направи в подходящия момент от музиката изглежда доста добреSmile Мисълта ми беше, че е странно как никой досега не се е сетил (поне аз не знам) да разучава и преподава такава салса. Не е лесно и не е много социално, защото сигурно е уморително непрекъснато да се трамбова с краката така, но за демонстрация, шоу или отвреме навреме да се танцува така става, на мен лично би ми било интересно да опитам:uho:Smile
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.

Mandor
Въпросната двойка ги наблюдавам от много отдавна Smile (Предполагам, че става въпрос за едни и същи, не са много такива ) Случвало се е да ги гледам по няколко парчета подред.
AKA Seut.

El Doctor
Е, Танче, не е гавра със салсата ,то те , от Кали, биха казали така и за ЕлЕйWink , много си е точен ритъма и си има места и настроения на които да го танцуваш.Fruko y sus Tesos, La Sonora Carusseles, Oscar de Leon и други правят такава музика, която още не е много популярна у нас , но ще стане. Опитайте да танцувате на тази музика ЕлЕй и ще стане все едно с лъскав мерцедес за бал да се опитваш да катериш стръмни, но живописни планински пътеки.За мен хитът в този стил е MicaelaWink
Е, добре че има и хора като вас да оценят...Wink

tanyatasheva
Имах предвид основната стъпка, която прилича повече на самбаSmile Губи се специфичното за салсата "бързо-бавно", да не говорим, че няма интерпретация на клавето, на конгите, но такава е музиката: Тя не позволява също много танц с тялото, а повече с краката.:-dan: А иначе, може и да се танцува на линия, ето виж: http://youtube.co...gkdjB4cy1k
Добре, че не дойдоха Сонора Каруселес, защото щяхме да се изложим, че не можем да танцуваме на колумбийска салсаGrin

tanyatasheva
Swing Latino from Cali Colombia - ето това наименование вече е по-добреGrin
http://www.youtub...CDR0c&NR=1
Всъщност салсата е вирус, който мутираSmile Тъкмо преболедуваш и се появява нов щам, който те разболява отново:xox: Не искам да гледам повече, че почва много да ми харесваWink

El Doctor
Ето някои хубави неща за специални ценителиSmile

Yanik i Diana - CUBAN!!!!!!!!!Wink
http://youtube.co... 9yugsVjfnc&mode=related&sear ch=

Colombian!!!Wink
http://youtube.co...
v=O5JE0ovgpqE&mode=related&s earch=

thunderchief
El Doctor писа:Colombian!!!Wink
http://youtube.co...
v=O5JE0ovgpqE&mode=related&s earch=

Сори но това мощно не е впечатляващо. Ето ти двама колумбийци, верно не танцуват колумбийска салса и не се подвизават в Колумбия
http://www.youtub...gvzYoliRD0
Tия двамата са изключително технични, стила им на танцуване е много пластичен и наситен с много движение, а да и не са болни на тема "Да покажем здрав футуърк...", а са и много готини хораSmile
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.

Отидете до форум
Време за зареждане: 0.42 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2023 41,018,822 уникални посещения